Monthly archives for November, 2013

Selamat tinggal Samsung

Terasa sayang jugak nak tolak S3 aku ni. Spec memang bagus, tapi yang tak bestnya ngan S3 ni, bateri dia… Baru pakai setengah hari bateri dah kong. Tiap-tiap hari nak kena standby power bank. Kalu power bank pun lupa, jem…. Buat tukun je la S3 tuh..

Setelah beberapa hari fikir, akhirnya aku tolak jugak S3 tuh….
image

Dan akhirnya Lenovo jadi pilihan aku… Sebab utama adalah bateri. Aku pilih P780 sebab bateri dia 4000 mAh. Kalau full charge, estimate boleh pakai sampai 40jam.. Yang best lagi pasal bateri P780 ni, dia boleh jadi power bank jugak…. Aku mula-mula pun tak percaya ngan fungsi ni, sampai salesmen tu tunjuk demo baru lah aku percaya. Nak charge tab pun boleh..

P780 ni jugak guna quad core processor, jadi tak banyak beza ngan S3.. Masih laju dan stabil..

Yang paling penting sebab apa aku ambik Lenovo ialah, murah.. Walaupun spec dia tinggi.. Harga masih murah, tak sampai 1k.. Tak macam S3 dulu, lebih 2k aku beli.. Padahal banyak fungsi dia tak berguna pun..

Gambar guna camera Lenovo ni pun boleh tahan.. Kalah S3, 
image

Tak banyak gambar yang ada, baru pakai tak sampai 24 jam.. 🙂

Satu lagi fungsi yang aku suka ialah Lenovo P780 ni guna dual sim. Jadi kalau sebelum ni kena bawak  2 telefon, sekarang bawak satu je la.. Nak manage sim kad pun senang.. Boleh setting Sim mana untuk call, SMS atau internet..

Tinggal 2 bulan lagi untuk tuntut geran bernilai RM1000

 

Pemberian GMBO adalah satu inisiatif oleh kerajaan Malaysia yang diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di bawah Bajet 2013. Singkatan bagi ” Get Malaysian Business Online ” , kerajaan telah memperuntukkan RM50 juta untuk program ini, terutamanya untuk membantu perniagaan mikro di negara ini, terutama usahawan wanita, meletakkan perniagaan mereka di Internet.

“Terdapat kira-kira 700,000 PKS di Malaysia tetapi hanya 100,000 daripada mereka mempunyai kehadiran dalam laman internet,” kata Lau Cammy , Ketua Pegawai Eksekutif Axcess Web Hosting Malaysia.

Geran bertujuan untuk membantu subsidi kos nama domain dan web hosting yuran . Yuran tahunan untuk nama domain tempatan. Com.my kini kos RM80 , manakala pakej asas yang dikongsi hosting dari tempatan hosting kos pembekal Malaysia serendah RM200 setahun. Kos dedicated server hosting adalah lebih banyak mahal pada RM700 sebulan bagi Core Xeon Quad dengan 32GB ECC RAM dan HDD 1TB Dwi.

Untuk layak untuk geran RM1, 000 , pemohon perlu memenuhi syarat-syarat berikut :

  • warganegara Malaysia yang berusia antara 18 hingga 65 tahun.
  • mempunyai syarikat yang berdaftar (ROC) atau perniagaan ( ROB).
  • mempunyai nama domain. my tempatan dan laman web yang bekerja.
  • mempunyai langganan jalur lebar Internet.
  • mempunyai akaun bank tempatan di bawah nama pemohon, perniagaan atau syarikat.

Keutamaan akan diberikan kepada perniagaan mikro yang mempunyai kurang daripada 10 pekerja sepenuh masa dan berpendapatan kurang daripada RM200, 000 pendapatan tahunan.

Permohonan dibuat secara online di laman GMBO SKMM dengan memberikan maklumat mengenai pemohon, perniagaan atau syarikat , pembekal jalur lebar Internet dan akaun bank.

Pemohon boleh menyemak status kelulusan di laman web yang sama pada bila-bila masa , dengan menyediakan nombor kad pengenalan dan nombor rujukan permohonan masing-masing. Setelah diluluskan, RM1, 000 akan dimasukkan terus ke dalam akaun bank yang diberikan di dalam borang permohonan.

“Terdapat hanya dua bulan untuk memohon geran ini kerana program ini berjalan dari Januari hingga Disember 2013. Terdapat cakap-cakap bahawa kerajaan boleh melanjutkan program untuk tahun depan jika wang itu tidak dibayar sepenuhnya , tetapi tidak ada apa-apa perkataan rasmi lagi ” , kata Cammy .

Berhati-hati dengan minuman ni

image

Nak untung pun jangan la sampai camni. Ni dah kira mengelirukan orang ramai. Sekali tengok, sama macam air biasa.. tetapi sebenarnya air ni adalah haram bagi orang islam.

Minuman Jolly Shandy ini adalah keluaran Carlsberg, antara pengeluar arak yang terkenal di Malaysia. Sebenarnya minuman ni dah lama wujud, cuma sekarang dipasarkan di pasaran Malaysia dan sasaran utama adalah remaja.

image

Harap pihak berwajib dapat mengambil tindakan terhadap perkara ini. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

IKLAN