Monthly archives for April, 2014

Catuan air berakhir Khamis (1 MEI)

Pengagihan air berjadual atau catuan air yang telah dilaksanakan secara berperingkat di Selangor, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur dan Putrajaya sejak Februari lalu akan dihentikan serentak di semua kawasan terlibat mulai 1 Mei ini.

 SPAN QLIMAX.MY

Sehubungan itu, semua kawasan yang terlibat dengan catuan air akan memperolehi bekalan air seperti biasa bermula Khamis atau selewat-lewatnya Jumaat bagi kawasan bertekanan rendah.

Keputusan ini dibuat dalam Mesyuarat Pelan Catuan Bekalan Air Negeri Selangor pada Isnin yang disertai Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN), Lembaga Urus Air Selangor (LUAS), Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS), Kumpulan Semesta Sdn Bhd (KSSB) serta syarikat-syarikat konsesi.

Kerajaan Negeri telah memaklumkan keputusan ini kepada Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (SYABAS)  untuk dipatuhi dan memastikan pengguna mendapat bekalan air seperti sediakala.

Kerajaan Negeri berpendapat tidak perlu menunggu empangan mencapai takungan 50 peratus kerana yakin usaha keras yang telah dilaksanakan seperti mengepam air kolam selain hujan berterusan di kawasan tadahan air akan meningkatkan lagi paras empangan.

Justeru itu, Kerajaan Negeri dan pihak-pihak yang terlibat seperti LUAS, SPAN serta JPS akan terus memantau setiap hari perkembangan ini untuk memastikan paras empangan terus meningkat dan keputusan membatalkan perintah catuan ini akan dikaji dari semasa ke semasa.

Saya juga telah menulis surat kepada Menteri Pertahanan, Y.B Dato Seri Hishamuddin Hussein pada 29 April bagi mendapatkan sokongan dan kebenaran Kerajaan Malaysia  untuk Kerajaan Negeri menggunakan kepakaran Thailand menjalankan pembenihan awan menggunakan kaedah Ejectable Flare Rack.

 

Berdasarkan maklumat yang diperolehi,  terdapat sekatan untuk melakukan teknik ini kerana dipercayai mempunyai unsur-unsur yang mungkin memberi kesan kepada isu keselamatan negara.

Pada masa yang sama, Kerajaan Negeri terus memperhebatkan usaha-usaha untuk menambah bekalan air terutama sebagai persediaan menghadapi musim kering yang panjang yang dijangka  bermula akhir Mei hingga September.

JPS telah membekalkan 10 buah pam air yang digunakan untuk mengepam air dari kolam dan hilir sungai ke Sungai Selangor.

Peruntukan sejumlah RM10 juta disediakan oleh Kerajaan Negeri untuk membeli pam dan pembinaan intrastruktur bagi melakukan kerja-kerja pengepaman ini.

Pam-pam ini juga akan digunakan untuk mengepam air sungai yang berlebihan ke kolam takungan sebagai persiapan awal dan akan dipam semula ke sungai apabila musim kering. Dengan kaedah ini, pelepasan air daripada empangan akan lebih terkawal dan tempoh untuk empangan mencapai tahap kritikal dapat dilanjutkan antara 5 hingga 6 bulan.

Kerajaan Negeri juga akan meningkatkan kawalan keselamatan di kolam-kolam takungan dan menjadikan sekitar kawasan ini sebagai kawasan larangan khas.

Kolam-kolam sumber air alternatif ini telah pun dikenalpasti LUAS sejak tahun 2009 lagi. Malah, pemantauan berkala dilakukan ke atas kolam-kolam ini melalui pensampelan yang dijalankan pada tahun 2011, 2012 dan juga 2013.

Hasil pensampelan menunjukkan tiada unsur kimia dan logam berat yang ditemui dan kualiti air kolam-kolam ini mematuhi parameter yang telah ditetapkan oleh Jabatan Kesihatan Negeri Selangor.

Kerajaan Negeri memberi jaminan akan sentiasa menjaga keselamatan pengguna dan akan memberi maklumat penuh sekiranya terdapat keraguan terhadap penggunaan air kolam tersebut.

 

Kerajaan Negeri merayu agar semua rakyat mengamalkan penggunaan air terawat secara berhemah dengan menggunakan air hujan bagi aktiviti luar seperti membasuh kereta atau menyiram pokok.

Y.A.B  TAN SRI DATO’ SERI ABDUL KHALID IBRAHIM

DATO’ MENTERI BESAR SELANGOR 

30 APRIL 2014

Apa itu SARANA PIBG

SARANA Ibu Bapa telah dilancarkan sejak tahun 2013 lagi oleh Menteri Pendidikan Malaysia. Tapi masih ramai ibu, bapa yang tidak tahu apa sebenarnya SARANA Ibu Bapa ni…

Berita bertarikh 24 Februari 2013

sarana pibg

KUALA LUMPUR – Sarana Ibu Bapa dan Sarana Sekolah peringkat kebangsaan dilancar hari ini sebagai inisiatif untuk menyatukan setiap pihak berkepentingan termasuk ibu bapa dan masyarakat bagi melahirkan modal insan yang berkualiti global melalui sekolah.

Terkandung di bawah Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025, Sarana Ibu bapa mengandungi empat elemen iaitu penyediaan suasana pembelajaran di rumah, interaksi sosial dengan anak, komunikasi dengan anak dan sokongan terhadap kecemerlangan anak.

Sarana Sekolah pula mempunyai enam elemen iaitu iklim sekolah, komunikasi berkesan, sokongan terhadap kejayaan murid, tanggungjawab bersama, keputusan bersama, kerjasama dengan komuniti dan kumpulan sokongan ibu bapa.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang juga Menteri Pelajaran dalam teks ucapannya pada majlis pelancaran sarana itu meminta pihak sekolah menukar imej agar dilihat sebagai tempat memupuk persefahaman dan muafakat antara ibu bapa dan masyarakat.

Teks ucapan beliau dibacakan Timbalan Menteri Pelajaran Datuk Wee Ka Siong.   

Muhyiddin berkata imej sekolah yang selama ini dilihat sebagai kepunyaan guru dan murid semata-mata perlu ditukar bagi menarik minat ibu bapa dan masyarakat bekerjasama dengan sekolah demi kepentingan pelajar.

“Sebagaimana yang termaktub dalam Laporan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025, satu daripada 11 anjakan strategik dan operasi bagi menyediakan pendidikan berkualiti untuk anak-anak kita adalah dengan bekerjasama dengan ibu bapa, komuniti dan sektor swasta secara meluas.

“Inisiatif ini melibatkan kepentingan dan masa depan lebih 5.4 juta murid seluruh negara dan anggaran murid yang terlibat bagi tempoh 12 tahun mulai 2013 hingga 2025 ialah hampir 11 juta orang,” katanya.

Tema majlis yang dihadiri wakil Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG), badan bukan kerajaan, pihak swasta dan pemimpin masyarakat setempat dari seluruh negara ialah ‘Anak Nadi Aspirasi Kita – Pendidikan Anak Tanggungjawab Bersama’.

Muhyiddin berkata kementerian memperkenalkan dokumen Sarana Ibu Bapa dan Sarana Sekolah bagi menyatukan setiap pihak berkepentingan kerana penglibatan semua pihak amat diperlukan untuk melahirkan aset negara yang berharga.       

“Sarana Ibu Bapa memberi fokus kepada peranan ibu bapa dalam pendidikan. Kajian OECD (Pertubuhan Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan) dijadikan asas dalam penyediaan sarana ini.

“Dapatan OECD ini tidak menghairankan kerana jika kita teliti satu persatu, setiap aspek yang disenaraikan memberi sumbangan yang tidak ternilai kepada anak-anak.

“Sebagai ibu bapa, kita seharusnya menyedari keperluan dan kemudahan anak-anak belajar dalam keadaan yang selesa di rumah,” katanya.

Beliau berkata ibu bapa yang mempunyai kepakaran dalam bidang tertentu juga diseru supaya dapat menyumbangkan idea, tenaga, pengetahuan, kepakaran dan kewangan kepada pihak sekolah.

Mengenai Sarana Sekolah pula, peranan PIBG amat penting untuk menggerakkan ibu bapa melalui Kumpulan Sokongan Ibu Bapa (KSIB) kerana sekolah seperti di negara maju, ibu bapa merupakan penggerak utama untuk melaksanakan setiap aktiviti di luar bilik darjah.

Bagaimanapun, katanya, tidak akan sempurna jika usaha mendidik hanya membabitkan ibu bapa, sekolah dan masyarakat kerana semua kementerian, agensi kerajaan dan sektor swasta juga perlu memainkan peranan yang bersesuaian dalam aspek pembangunan kemanusiaan, kemahiran keibubapaan, kesihatan mental dan fizikal dan sebagainya. – Bernama

sarana pibgsaraA SIB1A SIB2

Tips Hebat Tahan Lama

Ramai lelaki inginkan tips tahan lama ini. Terdapat banyak petua-petua tahan lama yang boleh para suami amalkan untuk tahan lama dalam hubungan seks mereka. Suami yang mampu bertahan lama, dengan yakin mampu untuk memuaskan dan menyelesaikan tanggungjawab batin kepada para isteri. Suami-isteri haruslah pandai berkomunikasi dan bekerjasama; bantu membantu untuk sama-sama mencapai kepuasan dalam perhubungan seks suami isteri. Inilah tips tahan lama yang paling baik dan ampuh.

Sebelum kita mengetahui petua tahan lama ini. Eloklah kita tahu apakah punca suami gagal untuk tahan lama.

4 Sebab Utama Pancutan Pramatang

#1- Sensitivity Melampau pada kepala zakar anda yang menyebabkan mekanisma pancutan di dalam badan anda menghasilkan KEKEJANGAN.. Kekejangan ini menyebabkan keinginan melampau untuk pancutan. Pada ketika ini pancutan tidak dapat dihalang lagi.

#2- Keinginannya terlalu melampau hinggakan seakan-akan tiada cara yang boleh menghalangnya.

#3- Keberahian yang Terlalu Tinggi disebabkan oleh kelenjar seks yang terlalu aktif. Hormon mengawal ksemua bahagian seksual anda —Daripada keberahian hinggalah ke pancutan. Apabila anda merasa berahi, kelenjar seks dengan pantas akan mengepam hormon ke saluran darah anda.

#4- Pancutan pramatang berlaku apabila tahap hormon seks anda menjadi terlalu tinggi. Hormon anda menjadi tidak seimbang dan anda TIDAK AKAN dapat mengawal pancutan anda.

Hebat untuk ANDA; Petua Tahan Lama adalah seperti berikut.

 Sihatkan tubuh badan.

 Menurut kajian, semakin kurang lemak di dalam badan, anda akan tahan lebih lama ketka melakukan hubungan seks. Selalulah bersenam supaya fizikal anda kuat dan mental juga kuat. Jogging, senaman berat dan berjalan adalah jenis senaman yang akan jadikan badan anda sihat dan seterusnya akan meningkatkan daya tahan anda di ranjang.

Selalu tukar posisi.

Jangan kekal hanya dengan satu posisi kerana badan anda mungkin letih dan anda akan fokus untuk datang orgasm dengan cepat. Apabila anda tukar posisi, otot anda dapat rehat dan kehendak untuk datang orgasm akan turun. Jadi, anda akan lebih tahan lama jika anda selalu tukar posisi.

Fokus untuk keseronokan.

 Ketika lakukan hubungan seks, anda jangan fokus untuk dapatkan orgasm sahaja. Sebaliknya anda alihkan fokus anda pada keseronokan. Orgasm pula adalah puncak keseronokan ketika melakukan hubungan seks di mana anda akan kejarnya apabila anda berdua sudah puas sepenuhnya melakukan hubungan seks.

 Berikut tadi adalah petua suami tahan lama yang boleh diamalkan.

Ini ada  1 cara lagi untuk isteri rasa puas ketika melakukan seks. 

Iaitu menggunakan Gambir Emas

gambir emas cheras

Satu produk keluaran tempatan yang dirumus khas menggunakan herba tempatan dan dijamin halal..

Produk ini makin diminati ramai pengguna terutama pengguna yang mengalami :
√ Lemah syahwat
√ Tidak tahan lama
√ Mudah terangsang
√ Kurang tenaga dalaman
√ Tidak mampu beraksi dengan pelbagai skill….
√ Isteri mengeluh..
√ Isteri sukar muntahkan air nya..

Kenapa mereka memilih Gambir Emas??
√ Kandungannya 100% herba tempatan
√ Tiada kesan sampingan
√ 4 in 1
√ Panjang
√ Besar
√ Keras
√ Tahan lama
√ Tidak panas
√ Berangin
√ Sesuai semua peringkat umur
√ Senang dibawa
√ Harga berpatutan
√ Lulus kkm

Kenapa kami sarankan Gambir Emas ??
» isteri senyum boss
» muntah 3 kali isteri boss. Basah kuyup….
» mengeratkan hubungan antara pasangan

 AgBTNaEJXkOj3tKsDRCew8vae9wx97zd9m4QG9Pd8Q84 AjAR19g5gGt_b9SB4pNwJLeK1Rzg9AjaL2Yr3Hczx_Qa AjObP_LpOdLkV7DS2j1X8Z1OGrH47K-VqRn9lVzNCxrQ AktDpvU1jBnDhaZdgpGVLKjJIqzeK05nkMTy3ZaPZqYG AmpySnLf2EYS690MmxOijbwbLuhNpGqXuOhX-PfTAE50 AonmYrMk3iBB-KMV19dbOpahSgVbu-NMjr--n0Rhfh96 Ar89jHc3lz3Ep5gr4xYOhDALRDnwtEbGga6ADAq8T9yA AupRMEoQmnGgG30vFzMMnWQntSLFseqbI0QBFlSP4i-U Av7tlZnHYx37SClPW41TmzFe8o8ZzaRMDj1CTWDWXItA Av9lOc6suQoH4zd4dA9-iPf2bvCb3NXf3MXJZ7Gel0S3 AvkFoIP0Bm40Q3ednSjgS0ByxdffOB7R13X_INrCKrZq AvwXg_-djl6JUYuc6dxxgdqgvoVUB5bh_MzQqbhCWqQ3 Avx5_ESPoENpgK0WwCZwC_CgLZ8qalAW58emHARnFfUC

Jadi tunggu apa lagi..

Dapatkan Gambir Emas sekarang untuk membantu anda bebas dari masalah tidak puas… ingat boss.  Malam minggu ja free.. manfaatkan dengan Gambir Emas.. ……..

Kami bantu selesaikan masalah anda.. keputusannya di tangan anda ingin mencuba @ biarkan pasangan anda menderita.. ..

SMS SEKARANG!

Kami menerima SMS/Whatsapp/Call, hubungi sekarang!

+6012-2074114

gambir emas kajang

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

IKLAN