Monthly archives for April, 2015

Dialog Penjual Burger dan Pengundi BN tentang GST

GST , Penjual Burger & Pengundi BN

GST memang mimpi ngeri buat semua rakyat Malaysia. Pelik kalau ada yang menyokong pelaksanaan GST kat negara kita ini. Memang macai level 9999…

Mereka kata kalau nak negara maju nak kena ada GST. Sebelum ni, negara kita makin mundur ke??? Takde perubahan ke sebab takde GST??? Takde???

Tadi pergi beli nasi kukus ayam dara kat area rumah. Lama sikit tunggu sebab tunggu ayam tengah goreng. Tengok kat sebelah ada gerai burger. Tak pernah beli pun sebelum ni kat situ. Macam menarik pulak dia campak-campak sayur-sayuran kat burger tu. Biasanya kalau orang yang masak main campak-campak ni sedap.. kebiasaannya la..
burger

Jadi teroder la satu burger ayam special… ūüôā

Sambil menggoreng daging burger, ada sorang pelanggan tetap (kot) sembang dengan abang burger tu. Mungkin pelanggan tetap sebab bukan main ramah lagi duk sembang tentang betapa sukanya beliau dengan GST..

Abang Burger: Makin teruk la meniaga sekarang ni. Semua barang naik, beli roti… naik seringgit. Beli sos, naik seringgit, sayur semua naik… gomen kata barang semua turun, penipu je diorang tu. Takde yang turun pun, hujan je yang turun..

Customer:  itulah, menyesal aku mengundi BN hari tu.. lepas ni tobat lahum la aku nak mengundi diorang lagi.

Aku: (senyum je, dalam hati teringat infografik tentang kitaran hidup seorang macai)

Abang Burger: nak caj GST tak boleh sebab tak layak, jual berger… takkan nak daftar GST??? Gila??? Mampus aku kena maki ngan customer nanti. Nak tak nak kena la naik harga berger aku ni 20 sen. Takkan tak nak naik? Nak untung celah mana kalu dah barang semua naik.

Customer: Gila la diorang ni… yang teruk kita, diorang sedap je gi sana boleh claim… gi sini boleh claim.. kereta free… minyak free.. siap ada driver lagi.. ¬†elaun dah la beribu, setakat GST 6% memang la tak terasa.. Kita??? Bocor beb poket tiap-tiap bulan… BRIM boleh tahan sampai setahun konon… pui…

Aku: (masih senyum je dengar diorang sembang sambil berkata dalam hati ‚Äúpadan muka hangpa dan muka aku‚ÄĚ)

Abang Burger: Nah burger dah siap.. RM3.60 tak termasuk GST… hahahaha ..

Customer: hahahaha.. bayar duit dan terus beredar

Ingatkan dah habis cerita kat situ je pasal GST ni. Abang burger tu sambung lagi sembang ngan aku.

Abang Burger: camana bang, GST?

Aku: Camana lagi? Teruk la bang!!! Orang bangang je yang suka ngan GST ni. (mohon korang terasa bangang tu kalau sokong GST).

Abang Burger: hahaha… tau takpa.. Setakat ni, yang datang kat gerai aku ni, semua mengeluh pasal GST, takde lagi suka. Kalau ada, nak jugak aku tanya apa yang bagusnya GST ni kat diorang. Kat dalam TV bukan main tunjuk video orang sokong GST, setuju ngan GST… penipu semuanya..

Aku: emmm.. dalam TV tu drama je, kalau ada orang tak setuju pun, mana ada diorang nak tunjuk.. semua gomen punya tu… mesti cover punya..

Abang Burger: Tak lama la diorang tu.. memang lingkup la pasni…

Aku: Ok la bang, saya jalan dulu la bang, anak-anak lapar kat rumah tu.. (sambil bayar burger tadi)..

Kalau layan lagi memang panjang lagi la cerita dia. Malas jugak nak layan, buang masa je cerita bab politik ni lebih-lebih.

Kita tunggu je PRU nanti, kita tengok camana, adakah ¬†kitaran hidup seorang macai lengkap seperti biasa… atau sesuatu yang diluar norma berlaku kali ini.

_________________________________

Nota: Ejaan burger adalah burger, bukannya berger. Menurut Kamus Dewan Edisi Keempat, burger ialah kepingan daging kisar (yang sudah dibubuhi rempah) yang digoreng atau dipanggang, biasanya dimakan dgn roti. SUMBER
gst

Skim Bantuan Membaiki Rumah Baitulmal MAIWP 2015

Skim Bantuan Membaiki Rumah Baitulmal MAIWP 2015 diadakan untuk membantu Golongan Asnaf membaiki kediaman dan rumah mereka.

Inisiatif Bantuan Membaiki Rumah ini ditawarkan kepada warga Wilayah Persekutuan  sahaja. Walaubagaimanapun, mereka yang berada di negeri-negeri lain boleh menghubungi baitulmal negeri masing-masing untuk mengetahui bantuan yang boleh diterima oleh mereka yang layak.

Antara syarat untuk memohon bantuan membaiki rumah ini ialah:

1. Islam.
2. Warganegara malaysia.
3. Bermastautin di Wilayah Persekutuan tidak kurang dari satu tahun dan masih menetep di Wilayah Persektutuan.
4. Tertakluk kepada pengiraan Had Kifayah.
5. Rumah tersebut mestilah terletak di Wilayah Persekutuan.
6. Mesti memiliki geran tanah sendiri
7. Pemohon tidak memiliki lain-lain rumah di Malaysia.

Untuk pertanyaan lanjut, sila hubungi
Talian bebas tol baitulmal MAIWP : 1800 88 5222
Hotline jejak Asnaf: 012-518 3614 / 012-512 7614
atau layari www.maiwp.gov.my

Antara bantuan lain yang diberikan oleh pihak baitulmal MAIWP ialah:

  1. Skim Bantuan Kewangan Bulanan
  2. Skim Bantuan Menyelesaikan Hutang
  3. Skim Bantuan Deposit / Sewa Rumah Bulanan
  4. Skim Bantuan Membaiki / Membina Rumah
  5. Skim Bantuan Deposit Pembelian Rumah Kos Rendah
  6. Skim Bantuan Haemodialisis / Peralatan Kesihatan / Perubatan Am
  7. Skim Bantuan Deposit Motosikal Oku
  8. Skim Bantuan Deposit Sewa Beli Teksi
  9. Skim Bantuan Deposit Van / Bas Sekolah
  10. Skim Bantuan Perniagaan / Pertanian / Perikanan / Penternakan
  11. Skim Bantuan Perkahwinan
  12. Skim Bantuan Guaman Syarie
  13. Skim Bantuan Musibah
  14. Skim Bantuan Kecemasan
  15. Skim Bantuan Tambang Dan Keperluan Diri
  16. Skim Bantuan Persediaan Sekolah
  17. Skim Bantuan Am Persekolahan
  18. Skim Bantuan Persediaan IPT (Sepenuh masa sahaja)
  19. Skim Bantuan Am Perlajaran IPT
  20. Skim Bantuan Tuisyen (Wilayah Persekutuan Labuan Sahaja)
  21. Skim Bantuan Galakan Hafaz Al-Quran

Kereta Proton Preve Khas Untuk Audit GST

Kereta Proton Preve Khas untuk Auditor GST

Dikala rakyat tengah riang-gembira (baca sambil tangan dibahu, mata keatas) menyambut sambutan GST, hari ni tersebar gambar kereta-kereta Proton Preve yang akan digunakan oleh juruaudit-juruaudit GST. Ada kereta khas rupanya untuk mereka.. Untungla..audit gst

kereta audit gst

Memang prihatin betul kerajaan kan??? ūüôā

Tapi yang peliknya, kenapa logo dekat kereta tu macam tu?? macam ada logo illuminati kat situ.. apakah??? uhuhu

Last sekali padan muka kita semua dan Majulah GST untuk negara.
Nak baca komen terbaik rakyat malaysia tentang GST, klik sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

IKLAN