Alhamdulillah… sihat semuanya mereka

image

Minggu lepas, dua-dua hero aku tak sihat…

mula-mula demam… pastu timbul bintik-bintik kat tangan ngan kaki. Ingatkan kena campak atau chicken pox… rupa-rupanya kena HFM atau pun penyakit tangan, kaki dan mulut…. tapi alhamdulillah tak teruk, tak sempat naik kat mulut, semua bintik-bintik tu dah surut…

Menurut doktor, kalau setakat naik kat tangan ngan kaki ok lagi, jangan naik kat mulut je. Kalau naik kat mulut memang teruk, budak-budak akan jadi hilang selera makan sebab sukar untuk makan atau pun minum.. kalau dah merebak ke mulut, memang kena masuk hospital la… syukur Alhamdulillah itu tak berlaku…

Ni info tentang penyakit ni…

Apakah Penyakit Tangan, Kaki dan Mulut (HFM) itu?

Sebagaimana namanya, penyakit HFM melibatkan tangan, kaki dan mulut seseorang pesakit. Ianya disebabkan oleh jangkitan virus dari kumpulan enterovirus yang boleh menjangkiti sesiapa sahaja terutamanya kanak-kanak berumur 2 minggu hingga 5 tahun.

Virus ini merebak melalui kontak secara lansung (direct contact) dengan titisan atau lelehan yang dikeluarkan dari mulut / hidung / najis pesakit (fecal-oral route). Jangkitan juga boleh berlaku melalui sentuhan lansung dengan lepuh kulit (blister) pesakit.

Seseorang yang dijangkiti virus ini akan merasa sakit selepas 3 hingga 5 hari selepas terdedah kepada jangkitan virus ini. Kebanyakan pesakit akan sembuh sepenuhnya dalam tempoh beberapa hari.

Apakah tanda dan gejala penyakit ini ?

Penyakit ini mempunyai tanda-tanda seperti mengalami demam selsema dengan ruam.

Diantara tanda-tanda jangkitan ini ialah :

demam

sakit kerongkong

sakit kepala

hilang selera makan

ulser di tekak dan mulut

ruam dengan lepuh (blister)di tapak tangan kaki dan kawasan lampin.

Apakah komplikasinya ?

Seseorang yang dijangkiti virus ini akan merasai kesakitan selepas 3 hingga 5 hari setelah terdedah kepada virus ini. Kebanyakan pesakit akan sebuh sepenuhnya dalam masa beberapa hari. Tetapi di kalangan segelintir pesakit, penyakit ini boleh membawa maut setelah keadaan menjadi teruk di mana pesakit menjadi lemah, susah bernafas dan sentiasa kesejukan. Ini adalah akibat komplikasi. Jangkitan ini mungkin seperti sakit otot (miositis), bengkak hati dan inflamasi jantung (myocarditis) yang boleh menyebabkan maut terutamanya di kalangan kanak-kanak.

Bagaimana virus ini merebak ?

Cara utama penyebarakan virus ini ialah pengambilan makanan dan minuman yang dicemar oleh najis pesakit (fecal-oral route). Pencemaran ini boleh terjadi melalui sentuhan tangan yang memindahkan virus dari najis kepada makanan dan minuman. Virus ini juga boleh disebarkan melalui titisan udara / lelehan yang dikeluarkan dari mulut atau hidung pesakit apabial mereka batuk, bersin atau bercakap. Jangkitan boleh berlaku jika titisan udara yang mengandungi virus disedut oleh orang lain. Selain daripada itu, virus boleh tersebar melalui air liur pesakit dan sentuahan pada lepuh kulit pesakit.

Apakah cara untuk mengelakan dari jangkitan ini ?

Setakat ini, tiada rawatan khusus untuk merawat jangkitan virus ini. Oleh itu, pencegahan adalah amat penting. Jangkitan ini boleh dicegah dengan cara berikut:

Selalu mengamalkan kebersihan diri seperti mencuci tangan dengan sabun dan air bersih selepas ke tandas, sebelum menyediakan makanan, selepas menukar lampin dan selepas mencuci najis kanak-kanak

Menutup mulut dan hidung semasa batuk atau bersin.

Mencuci alat mainan kanak-kanak dan permukaan (surface) meja / kerusi / lantai dan sebagainya yang telah dicemari air liur.

Kanak-kanan yang mempunyai tanda-tanda jangkitan ini harus ditegah dari menghadiri tadika, tabika, sekolah dan rumah pengasuh (“baby sitter”) dan perlu dibawa ke klinik / hospital dengan segera.

Ibu bapa dinasihatkan supaya jangan membawa anak-anak kecil mereka ke tempat awam yang sesak seperti pusat membeli-belah, pawagam, kolam renang, pasar, stesyen bas dan sebagainya.

Ibu bapa juga dinasihatkan supaya mandi dan menukar pakaian sebaik saja balik dari luar / kerja sebelum bermesra dengan bayi dan anak-anak mereka.

Bawa anak-anak ke hospital / klinik berhampiran dengan segera jika terdapat tanda-tanda jangkitan virus ini.

Jaga kebersihan rumah dan persekitarannya untuk mengelak jangkitan virus melalui lalat, lipas dan tikus.

Elakan dari berkongsi berus gigi, cawan sudu, garpu, cadar, sarong bantal, lampin serta sapu tangan dari anak yang dijangkiti oleh penyakit tangan, mulut dan kaki (HFMD).
Maklumat lain boleh diperolehi dari :

http://healthcentral.com/mhc/top/000965.cfm
http://www.findarticles.com/cf_0/m0833/9183_354/55929102/p1/article.jhtml
http://drgreene.com/970623.html
http://www.env.gov.sg/info/press/index.html

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

IKLAN