Apa itu wang fiat

Alhamdulillah.. dah masuk bulan 9, lagi 3 bulan je nak masuk tahun baru.. Hidup kita macamana? Sama je tiap-tiap hari, tiap-tiap bulan, tiap-tiap tahun??? Kalau sama je, bak kata Profesor Muhaya,   kena audit balik hidup kita.. 🙂

Bulan lepas, antara bulan paling kurang post kat blog ni.. Mungkin juga bulan permulaan baru dalam hidup aku.. mungkin je la… kita tengok setahun dari sekarang.. sama ke tak??? Hehehe.. InsyaAllah.. semuanya hanya dengan izin Allah…

image

Hari ni nak share sikit tentang wang fiat.. copy paste dari grup rahsia wasap.. 🙂

———————————-

Assalamualaikum… Sedikit ilmu yg nak di kongsi. Saya antara org yg YAKIN bahawa DUIT kertas tidak disandarkan pada emas bahkan ia adalah wang fiat,,FAHAM ke maksud wang fiat tu apa??? Saya cuba share sikit ok,,, # Bagi maksud tersurat, wang fiat adalah wang kertas yang digunakan oleh individu dalam kehidupan seharian sebagai medium pertukaran utk mendapatkan sesuatu barangan keperluan… # Sebagai contoh, kalau rakyat Malaysia RM, Indonesia Rupiah, Thailand Bhat.. Itu adalah pelbagai jenis wang bagi setiap negara.. Wang Fiat atau ‘Fiat Money’ adalah wang yang mempunyai nilai hanya kerana peraturan atau undang-undang kerajaan dan bukan adanya barangan atau perkhidmatan. Istilah berasal dari perkataan Latin fiat, yang bermakna “biarlah dilakukan”, wang tersebut ditetapkan oleh keputusan kerajaan. Di mana wang kertas digunakan sebagai mata wang, yang istilah mata wang fiat digunakan. Fiat wang berasal dari abad ke-11 China, dan penggunaannya menjadi luas selama dinasti Yuan dan Ming. Hari ini, semua mata wang nasional mata wang fiat, termasuk dolar AS, Euro, dan semua mata wang simpanan yang lain. Trend ini bermula dengan Nixon Shock Tahun 1971, yang mengakhiri sokongan dengan logam mulia bagi dolar AS…dan ia adalah idea YAHUDI utk meruntuhkan pengunaan dinar emas yg menjadi teras Khilafah Islamiyyah n ekonomi ummat Islam sejak zaman Nabi saw. Wang fiat, contohnya wang kertas merupakan simbol komoditi atau janji kerajaan. Walaupun dipanggil dan di anggap wang, wang kertas bukanlah wang yang sebenar. Nota wang kertas adalah berasaskan janji untuk membayar wang sekiranya dituntut. Buku cek dan urus niaga elektronik memudahkan lagi pertukaran. # Jadi, wang fiat ni sebenarnya takde harga pun… ibarat kita menulis sesuatu nombor kat atas kertas kosong je… Cuma wang fiat ni cantik & berwarna… Di samping penciptaannya yang berstruktur… Apa pendapat anda? # Fikir2 kan…. Cuba anda bandingkan wang kertas rm50 dgn emas 1g? Agak2 klu krtas tu koyak. boleh laku x? Tapi kalau emas patah, penyek, lebur? Bernilai lagi tak?? 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Comment

  1. September 14, 2014    

    Kena bersandar dengan emas matawang.baru stabil.
    Norhayati Suaib recently posted..Set Sendi Shaklee Melegakan Kesakitan Di Bahagian LututMy Profile

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

IKLAN