Bayaran balik pinjaman kenderaan diketatkan

image

Belum pun reda pasal PTPTN, keluar lagi satu isu yang boleh tahan juga panasnya.. Bank Negara Malaysia dikatakan akan mengetatkan peraturan pinjaman kenderaan dengan mengenakan beberapa syarat baru.

Antaranya pinjaman kereta hanya akan diberikan sebanyak 80%, maknanya down payment atau wang pendahuluan yang perlu dibayar adalah 20%… peh.. mana nak cekau duit ni… kalau kereta RM100,000… down payment RM 20, 000… peh… dah boleh beli sebijik kereta second hand dah tu…..

Bayaran balik pula akan dipendekkan kepada 7 tahun… maknanya ansuran bulanan akan menjadi lebih tinggi.. huhuhu…

Peraturan baru ni dikatakan akan berkuatkuasa bermula September tahun ni… dah tak beberapa hari je lagi…

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

IKLAN