Boleh beli nombor plet negeri lain dimana sahaja

MELAKA – Sistem pendaftaran kenderaan tanpa sempadan dijangka dilaksanakan di seluruh negara mulai 1 Mei, kata Timbalan Menteri Pengangkutan Datuk Ab Aziz Kaprawi.

image

Beliau berkata melalui sistem itu, pembeli kenderaan boleh mendapatkan nombor pendaftaran mengikut negeri yang dikehendaki tanpa perlu pergi ke negeri terbabit.

Sebagai contoh, katanya pembeli kenderaan di negeri Melaka yang ingin mendapatkan nombor pendaftaran Johor boleh memohon di pejabat Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Melaka tanpa dikenakan sebarang bayaran.

“Sistem ini bagi menampung kehendak pelanggan kerana ada pengguna jalan raya yang meminati nombor pendaftaran tertentu, jadi bagi memudahkan pelanggan maka kerajaan memudahkan pendaftaran di mana-mana negeri,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis penutupan kursus asas pegawai penguatkuasa gred N41 dan pembantu penguatkuasa gred N17 di Akademi Pengangkutan Jalan di sini, hari ini. Turut hadir Ketua Pengarah JPJ Datuk Seri Ismail Ahmad.

Ditanya sama ada perkhidmatan pengkomputeran mySIKAP JPJ mampu menampung sistem pendaftaran kenderaan tanpa sempadan berkenaan, Ab Aziz berkata sistem mySIKAP kini semakin lancar.

Sistem mySIKAP diperkenal November tahun lepas sebelum ini mengalami beberapa gangguan menyebabkan proses urus niaga menjadi perlahan sehingga mengakibatkan pelanggan menunggu lama ketika berurusan di pejabat-pejabat JPJ.

Dalam pada itu, Ab Aziz berkata pertukaran hak milik kenderaan menggunakan sistem biometrik bagi syarikat akan dilaksanakan pada 1 Jun.

Katanya pertukaran hak milik kenderaan menggunakan sistem biometrik bagi individu telah bermula pada 1 April lepas bertujuan mengelak kes pemalsuan dokumen.

Melalui sistem biometrik berkenaan, pemilik asal dan bakal pemilik harus hadir sendiri ke kaunter JPJ berhampiran untuk mendaftarkan cap jari masing-masing sebelum memulakan transaksi jual beli. – Bernama

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

IKLAN