Posts in category jenayah

Aksi polis mengejar mat rempit dirakam. Apa yang berlaku di akhirnya sungguh memalukan

unit ronda polisBiasanya kita hanya melihat orang ramai merakam video polis kononnya untuk memalukan dan menjatuhkan integriti pihak polis. Tapi sekarang polis sendiri merakam aksi mereka untuk keselamatan dan bukti sekiranya berlaku perkara diluar dugaan. Syabas PDRM..

Unit Rondaan Bermotosikal atau singkatannya (URB) dilancarkan awal tahun 2013. Dengan menggunakan jentera Kawasaki Ninja 250 (STDX), rondaan dapat dilakukan dengan lebih mudah dan cekap.

Peringkat awal seramai 1000 orang akan ditugaskan mengikut 6 kontinjen dengan kekuatan 50 orang pegawai dan 950 orang anggota.

Unit Rondaan Bermotosikal ini dilaksanakan dengan cara ‘buddy system’ iaitu dua buah motosikal akan membuat rondaan selama 24 jam di kawasan perumahan dalam tiga syif.

Motosikal ini juga  dilengkapi dengan sistem lampu serta siren dan rondaan unit ini akan meliputi kawasan-kawasan sibuk seperti kawasan perniagaan, perindustrian, taman rekreasi dan sekolah.

Perkara yang perlu dielakkan di facebook dan twitter

image

10 perkara yang tidak boleh di kongsikan di facebook atau twitter demi keselamatan diri dan keluarga.

Nak buat apa kongsi semua tu.. nak menunjuk-nunjuk??? Dapat apa??? Kita je ke yang mampu pakai kereta mewah?? kita je ke yang mampu pergi bercuti?? Kita je ke yang mampu beli barangan mahal-mahal???

Sekaya mana pun kita, ada lagi orang yang lebih kaya.. so tak yah la nak berlagak sangat..

AWAS: Ingatan untuk semua – Culik & Bunuh

Info ni aku dapat dari rakan-rakan di facebook. Betapa terdedahnya kita dengan pelbagai kegiatan jenayah yang semakin berleluasa sekarang..

;

Alhamdullilah, semalam dapat duduk sebilik dengan seorang aktivis keselamatan Capt. Bala Supramaniam. Kalau anda pernah tgk video-video kekejaman di Palestine dan Syria, jgn ingat anda jauh dari kekejaman seperti itu.

Nauzubillah min zalik, ianya berlaku didalam negara kita sendiri, mungkin tidak jauh dari tempat anda tinggal.

Kami ditayangkan dengan gambar-gambar kejadian rogol, bunuh dan buang oleh ramai mangsa yang anda tak akan dapat lihar didalam Metro atau KOSMO.

Yang menyayat hati banyak mangsa-mangsa adalah kanak-kanak, ada yang besar2 anak saya sendiri. Tenunglah anak perempuan anda sekarang, bayangkan dada mereka ditoreh, pungung dikerjakan, disumbat mulut dengan kertas, beras, kemaluan disumbat dengan benda-benda. Ni bukan rekaan tuan-tuan dan puan-puan. Saya tengok gambar tu dengan mata saya sendiri.

Yang lebih menyedihkan 80% mereka yang ditangkap terlepas, kerana tidak cukup bukti untuk didakwa dan ditahan didalam penjara.
READ MORE »

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

IKLAN