Kantoi – Gambar lama yang dikatakan tsunami Acheh

Semalam berlaku gempa bumi yang kuat di Acheh. Amaran tsunami pun dikeluarkan oleh banyak negara termasuk Malaysia. Tetapi akhirnya amaran tersebut ditarik balik oleh pihak kerajaan.
image

Di dalam berita online mahupun elektronik, tiada pun video dan gambar tentang tsunami tersebut, namun semenjak malam tadi, ramai orang yang ‘share’ di facebook mereka gambar dan video yang dikatakan tsunami Acheh pada 11 April 2012 iaitu semalam. Sebenarnya video dan gambar tersebut adalah yang lama. Kalau kita lihat di video tersebut, kita boleh lihat detail video tersebut. Kebanyakannya adalah yang dikitar semula. Sebab apa pun tak tahu la.. Jadi sebelum kita share video dan gambar tu… Check la dulu.. Google la dulu..

image


Gambar yang di share di Facebook dan turut di share oleh lebih 100 orang lain..

image

Sama tak??? Sila lihat tarikh post tu… Tahun 2010 tu…

20120412-182856.jpg
Video lama tapi diupload semula semalam… Boleh baca komen- komen di situ..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 Comments

  1. April 12, 2012    

    Sekarang ni zaman share tanpa tau ape yg dishare…dengar n percaya…fenomena yang boleh mengganggu gugat suasana dalam masyarakat
    Azmi recently posted..Jawatan Kosong CIMB Bank Mei 2012 – Walk In InterviewMy Profile

    • wandin wandin
      April 12, 2012    

      Itulah… ingat nak tekan share je.. tak nak wat research dulu..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

IKLAN