Kalau share facebook bagi duit??

20120521-104253.jpg

Dah lama tengok mesej-mesej seperti ni..

This child is suffering from radiation burns and cancer , fb nd some web agencies have decided to donate 1 cent for each like nd 2 cent for each share of it ,…
please show humanity please do share nd like this …. 🙁

Niat kita memang betul, nak membantu.. Tapi betulke setiap kali kita share, Facebook akan memberi bantuan? Ada sapa-sapa boleh sahkan ke? Facebook pernah buat kenyataan ke??

Ni berdasarkan carian aku di google

Facebook is a fertile breeding ground for hoaxes, spam and chain letters.

Users of the social network have to wade through a seemingly constant tide of messages shared by their well-meaning friends, making it hard to sort the wheat from the chaff.

Here’s an example that is spreading across Facebook right now, claiming that Facebook will pay three cents for every “Share” to help a baby with facial cancer.

20120521-104202.jpg

20120521-110805.jpg
Sebenarnya, banyak lagi gambar yang tersebar dengan mesej yang sedemikian.. Dan bagi aku semuanya tipu.. Facebook tak pernah pun buat kenyataan tentang ni..

Orang yang buat ni, sebenarnya nak menjadikan fan page mereka bergerak secara viral.. Setiap kali orang share.. Makin meluas la fan page mereka tersebar… Dengan harapan orang akan share dan like fan fage mereka.. Makin banyak like.. Makin banyak la $$$ dapat dijana…

So hentikan la share benda-benda yang entah dari mana puncanya ni… Entah betul.. Entah tidak.. Kalau nak buat amal pun, jom sama-sama kita derma kat masjid atau rumah anak yatim.. Dah tentu sampai dan kita boleh tengok sendiri kegembiraan mereka… 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

IKLAN