Minyak naik vs rokok naik

image

Hujah paling bodoh kat facebook pasal minyak naik ialah mengaitkan dengan harga rokok… memang bodoh dan bangang la sape yang kaitkan harga rokok ngan harga minyak. Memang rokok naik 50 sen, minyak naik 20 sen.

1. Orang beli rokok sekotak, naik 50 sen je. Tapi ada ke orang beli minyak seliter bro??? Ke lu beli minyak ikut liter?? Katakan beli 5 liter… dah naik RM1.. sebelum ni RM9.50, sekarang dah RM10.50. Kalau pakai kereta, tak kira la Viva ke, kancil ke, myvi ke… apa ke..ada ke orang isi RM 10?? Kalau isi 10 liter, seubelum ni RM19.00 sekarang dah RM 21.00 kan dah RM 2 naik tu… 10 liter, jauh mana la sangat boleh jalan… kalau pakai kereta hybrid pun boleh jalan sampai 100-150km je.. tu kalau hybrid.. kalau kereta yang full pakai minyak, lagi la teruk..  Kalau setiap hari isi minyak, sebulan dah RM60 pertambahan.. setahun dah RM720… tu baru pertambahan kos untuk minyak. Belum barang-barang lain lagi… nampak??? Kalau tak nampak, lu memang cai abadi la… hahaha

2. Rokok sape yang beli? Semua orang hisap rokok ke?? Baby baru keluar tu hisap rokok ke? Mak, adik, kakak perempuan hisap rokok ke??? Kalau minyak semua orang terlibat. Hatta baby yang baru keluar tu pun terasa.. boleh fikir  kaitan baby ngan harga minyak naik?? Tak boleh jugak?? Lu memang cai foreber…
image

3. Rokok naik la sampai RM100 sekotak pun, aku sedikit pun tak kisah.. aku bersyukur lagi.. sikit pun tak terjejas.. bukan sebab aku kaya, tapi sebab dari dulu lagi aku tak hisap rokok… tunggu la bajet ni, berapa lagi rokok nak naik.

Sape nak jadi hero kali ni?? YB KJ tanak jadi hero lagi ke??? Kemon YB…

#one a chai, always a chai

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

IKLAN