MYTV akan berikan 80 siaran TV dan 40 saluran radio percuma tidak lama lagi

MYTVRTM menjalinkan kerjasama dengan MYTV Broadcasting Sdn Bhd, anak syarikat firma telekomunikasi Altel Holding milik Tan Sri Syed Mokhtar Bukhari akan melancarkan siaran TV baru yang akan menandingi Astro. Jangkaan sebanyak 98% bentuk muka bumi Malaysia akan diliputi siaran digital (DTTB). Berita baiknya 80 siaran TV dan 40 saluran radio akan dipancarkan secara percuma pada penduduk Malaysia dengan 45 daripada siaran TV nya berdefinisi tinggi (HD). Penduduk Malaysia akan dibekalkan dekoder berharga RM200 untuk menerima siaran. Pada rakyat miskin yang menerima BR1M akan dibekalkan dekoder percuma. Sebanyak 2 juta Set Top Box (STB) akan disediakan secara percuma untuk peringkat awal penyiaran ini.  Program dan projek ini akan bermula bulan Jun 2015 dan dijangka selesai sepenuhnya menjelang akhir tahun 2017.

 

Semasa majlis menandatangani MOU, Dato’ Ahmad Shabery menekankan bahawa perubahan lanskap penyiaran digital akan mengurangkan kos penyiaran. Malah, penyiar sedia ada & pemilik saluran yang berpotensi boleh memberi tumpuan kepada kualiti kandungan yang diterbitkan. Penyiaran analog akan ditutup secara berperingkat. Ini akan memberi ruang spektrum yang ditinggalkan, akan boleh digunakan untuk penyiaran dalam bentuk lain.

 

Majlis perjanjian itu telah disaksikan oleh YB Dato’ Sri Ahmad Shabery Cheek, Menteri Komunikasi dan Multimedia. MYTV diwakili oleh Nik Abdul Aziz Nik Yaacob, CEO MYTV manakala TM diwakili oleh Naib Presiden Eksekutifnya, En Wan Ahmad Kamal Wan Halim. Turut menghadiri majlis bersejarah ini ialah Pengerusi SKMM, Dato’ Mohamed Shahril Mohamed Tarmizi; Pengerusi TM, Dato’ Sri Dr. Halim Shafie dan juga Pengarah MYTV, Dato’ Hilmi Mohd Noor.

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1 Comment

  1. Hassan Hassan
    January 24, 2016    

    Saya ingin melanggan, bagaimanakah cara dan ingin dapatkan no tel rasmi untuk tujuan melanggan. Terima kasih.

No Pings Yet

  1. Dekoder MyTv Percuma Untuk 2 juta Isi Rumah Yang Terpilih on September 27, 2016 at 6:30 AM

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

IKLAN