Posts tagged hina guru

Kes hina guru lagi

Minggu lepas baru kecoh pasal engineer hina cikgu, kononnya cikgu ni sangat beruntung… balik awal, gaji mahal dan sebagainya. Dah ramai cikgu yang tolong jawabkan dakwaan engineer yang bijak pandai tu, so tak payah la aku nak ulas panjang pasal benda tu. Engineer yang bijak pandai dengan sendirinya tu pun dah mintak maaf.. so kira tutup buku la pasal tu..

Hari ni heboh pulak pasal seorang hamba Allah yang lagi terer dan power ilmunya ni duk kutuk-kutuk cikgu. Alahai… kesiannya la manusia jenis macam ni… senang-senang je nak label cikgu. Gamaknya dia pun pandai dengan sendirinya kot. Sampai english dia pun hebat sampai camtu sekali…

Manusia… manusia… BERSYUKURLAH….

Engineer hina guru

Untung laa sape jadi cikgu

assalamualaikum

entry kali ini mungkin akan menyebabkan aku akan dicemuh masyarakat. tapi ini adalah pendapat peribadi aku dan aku rasa bukan setakat aku je rasa menda ni.
kerja as a cikgu. of course la dihormati.tapi bagi aku.. kalau cikgu tu betul-betul berkualiti barulah wajar dihormati.
“eh yana, kurang ajar la ang…dulu kalau ang tak sekolah, belum tentu ang boleh jadi engineer sekarang ang tau dak?”
-yup, memang kalau aku tak pergi sekolah dulu, takde cikgu yang mengajar semua..belum tentu aku jadi engineer sekarang tapi disini, apa yang aku nak tekankan adalah…
betapa beruntungnya menjadi seorang cikgu
1. gaji basic je dah almost 2K, tu pun paling sikit la kot, tak termasuk elaun-elaun tambahan lagi. seriously untung. kerja masuk pukul 7.30 pagi balik pukul 4.30 petang (tu pun paling lambat la tu) selalu pukul 2 je cikgu-cikgu dah balik. takde kerja dah nak buat.kalau nak di bandingkan dengan operator kilang yang kerja 8jam or 12 jam, 7pagi masuk, pukul 7 malam baru nak balik..gaji? basic 7ratus…plus overtime dapat la hampir 1.6K. untunglaa sapa jadi cikgu..oh, aku banding dengan operator ok..bukan dengan engineer mahupun manager…yang tu pergi gelap, balik pun bergelap jugak! READ MORE »
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

IKLAN