Tinggal 2 bulan lagi untuk tuntut geran bernilai RM1000

 

Pemberian GMBO adalah satu inisiatif oleh kerajaan Malaysia yang diumumkan oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak di bawah Bajet 2013. Singkatan bagi ” Get Malaysian Business Online ” , kerajaan telah memperuntukkan RM50 juta untuk program ini, terutamanya untuk membantu perniagaan mikro di negara ini, terutama usahawan wanita, meletakkan perniagaan mereka di Internet.

“Terdapat kira-kira 700,000 PKS di Malaysia tetapi hanya 100,000 daripada mereka mempunyai kehadiran dalam laman internet,” kata Lau Cammy , Ketua Pegawai Eksekutif Axcess Web Hosting Malaysia.

Geran bertujuan untuk membantu subsidi kos nama domain dan web hosting yuran . Yuran tahunan untuk nama domain tempatan. Com.my kini kos RM80 , manakala pakej asas yang dikongsi hosting dari tempatan hosting kos pembekal Malaysia serendah RM200 setahun. Kos dedicated server hosting adalah lebih banyak mahal pada RM700 sebulan bagi Core Xeon Quad dengan 32GB ECC RAM dan HDD 1TB Dwi.

Untuk layak untuk geran RM1, 000 , pemohon perlu memenuhi syarat-syarat berikut :

  • warganegara Malaysia yang berusia antara 18 hingga 65 tahun.
  • mempunyai syarikat yang berdaftar (ROC) atau perniagaan ( ROB).
  • mempunyai nama domain. my tempatan dan laman web yang bekerja.
  • mempunyai langganan jalur lebar Internet.
  • mempunyai akaun bank tempatan di bawah nama pemohon, perniagaan atau syarikat.

Keutamaan akan diberikan kepada perniagaan mikro yang mempunyai kurang daripada 10 pekerja sepenuh masa dan berpendapatan kurang daripada RM200, 000 pendapatan tahunan.

Permohonan dibuat secara online di laman GMBO SKMM dengan memberikan maklumat mengenai pemohon, perniagaan atau syarikat , pembekal jalur lebar Internet dan akaun bank.

Pemohon boleh menyemak status kelulusan di laman web yang sama pada bila-bila masa , dengan menyediakan nombor kad pengenalan dan nombor rujukan permohonan masing-masing. Setelah diluluskan, RM1, 000 akan dimasukkan terus ke dalam akaun bank yang diberikan di dalam borang permohonan.

“Terdapat hanya dua bulan untuk memohon geran ini kerana program ini berjalan dari Januari hingga Disember 2013. Terdapat cakap-cakap bahawa kerajaan boleh melanjutkan program untuk tahun depan jika wang itu tidak dibayar sepenuhnya , tetapi tidak ada apa-apa perkataan rasmi lagi ” , kata Cammy .

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

IKLAN